Skip to main content
home-page
home-page

Wateroverlast of droogte. Wat kan de overheid doen?

104
1

Deze ideeën werden reeds ingediend

Willekeurig
Populair
Recent
Optimaliseren overstromingsgebied bij hermeandering Peer.
Het overstromingsgebied voorzien bij de hermeandering van de Dommer te Peer werkt niet optimaal. Dit door de kruising met de Klein Beek. Bij hevige regenval kan het water namelijk te vlot naar de Klein Beek stromen. Kan de kruising met de Klein Beek opgehoogd worden?
Veerle B.
0 0
Log in om te stemmen
Dommelhuis als communicatie-'hotspot' over water.
Veerle B.
0 0
Log in om te stemmen
Bijhouden van een jaarlijkse balans verharding.
De gemeente kan voor zijn eigen gronden de balans bijhouden voor bijkomende en verwijderde verharding. Op deze manier wordt er constant nagedacht over deze oppervlaktes en zal er sneller aan ontharding gedacht worden om de balans op orde te houden.
Veerle B.
0 0
Log in om te stemmen
Opleiding en communicatie aan (landschaps-) architecten.
Het gemeentebestuur kan een rol spelen in het verschaffen van informatie en opleidingen aan de (landschaps-) architecten, werkzaam in hun gemeente. Welke nieuwe inzichten zijn er?
Veerle B.
0 0
Log in om te stemmen
Gemeentelijke tuincoach?
Beroep kunnen doen op een landschapsarchitect voor tips via de gemeente? Hoe kan de eigen tuin ingericht worden om droogte en wateroverlast te beperken. Niet iedereen heeft de middelen om een deskundige in te schakelen voor zijn project.
Veerle B.
0 0
Log in om te stemmen
"Natuurlijke" bufferbekkens nabij De Grote Hof en Hobos Pelt (nabij begin Hoevenderloop en nabij de Gortenloop)
Door de verdroging zie je dat boeren meer beregening (grondwaterboringen) gaan doen. Zo ook nabij De Grote Hof en het Hobos (midden in het bos ernaast!). Historisch lagen er bij De Grote Hof en het Hobos visvijvers. Buffers zouden op een natuurlijke manier gelegd kunnen worden met klei op de bodem. Het opgeslagen water kan dan dienen om de bovenloop van de beken van water te voorzien, maar ook de boeren zouden dit water beperkt mogen gebruiken. De kosten voor het stuk buizenstelsel dat nodig is voor de boeren kan door de gemeenschap gedragen worden.
Jan E.
0 0
Log in om te stemmen
"Terrasbouw" landbouw nabij kleine onbevaarbare waterlopen met intelligente dammetjes
Het landschap is dikwijls licht glooiend. Akkers hebben daardoor plaatselijk meer last van de droogte. De boeren gaan daardoor vroeger beregenen dan strikt nodig is. Door de oppervlakte van de akkers te verkleinen en plaatselijk uit te vlakken/nivelleren is er tot 20% minder beregening nodig. In India wordt het toegepast. In Nederland ook en waarschijnlijk hier ook soms. Als daarenboven de grachten voorzien worden met sluisjes of dammetjes die het waterniveau plaatselijk in de grachten stuurt, moeten de grachten niet zo diep gemaakt worden. Het grondwaterpeil kan daardoor veel hoger ingesteld worden waardoor de grond veel langer vochtig blijft na de winter. De akkers blijven dan overal dezelfde vochtigheid hebben. Voor de boeren vraagt het een andere manier van indelen van hun stukken grond, maar ze krijgen er ook het voordeel van.
Jan E.
0 0
Log in om te stemmen
Doorwaadbare Dommel in centrum van Pelt.
De Dommel loopt momenteel door het centrum maar is weinig zichtbaar en weinig gekend. Naast het oplossen van capaciteitsproblemen (hoge pieken en brugconstructies) is het verhogen van de aanwezigheid van een mooie stromende rivier een uitdaging. In relatie tot centrumstudies moeten de mogelijkheden rond de linken met de Dommel onderzocht en verbeterd worden. Bv. De Dommeloevers bij het Kerkplein, doorwaadbaarheid naar het zwembad, ...
Patrick S.
1 0
Log in om te stemmen
Kanaalwater als waterreservoir voor beregening.
Met de oude "weteringen" van vroeger werden grote arealen voorzien van (kanaal)water en kon deze als landbouwgrond geëxploiteerd worden. Kan het water van kanaal Bocholt-Herentals gebruikt worden om de zandgronden van de landbouwers te beregenen. Dit zoals naar analogie van het project te Kinrooi waar zandgronden water kunnen "krijgen" van de grind-waterplassen. Fytosanitair, nodige diepgang voor schepen, ... jawel er zijn verschillende uitdagende vraagstukken. Met een haalbaarheidsstudie zouden de mogelijkheden duidelijk kunnen worden.
Patrick S.
0 0
Log in om te stemmen
Afkoppelen Boseind
Samen met Fluvius worden de rioleringsstelsels van de gemeente geëvalueerd. Bij renovatie van rioleringen, of in relatie tot andere grote werken zoals nieuwe wegenis wordt de haalbaarheid van gescheiden riolering en het verder afkoppelen onderzocht. In relatie met bomen en bermbeheer te Boseind worden de afkoppelingsmogelijkheden onderzocht. Dit ook gerelateerd aan de doorwaadbaarheid en herkenbaarheid (straten geven van orde) van de wijk.
Patrick S.
0 0
Log in om te stemmen
Zeldert en Hoevenderloop.
Kan de Zeldert terug volwaardig aanwezig zijn in het toekomstig stedelijk gebied van Pelt-centrum? Kan de Hoevenderloop meer ontkoppeld worden? Een haalbaarheidsstudie moet hier een start en sturing in geven.
Patrick S.
0 0
Log in om te stemmen
Accuraat hemelwaterplan opstellen.
Bij het opstellen van een accuraat gemeentelijk hemelwaterplan (met verschillende actoren) kunnen de goede punten, maar ook de knelpunten en de potenties opgelijst. Daarna kan gekozen worden in relatie tot haalbaarheid en tot belangrijkheid werken quick wins en welke concrete acties moeten uitgevoerd worden. Het hemelwaterplan is gekoppeld aan het Dommelriviercontract, en omgekeerd.
Patrick S.
0 0
Log in om te stemmen
Drainage Noord-Zuid stoppen.
De Noord-Zuid-verbinding werd blijkbaar aangelegd met het doorbreken van een kleilaag. Met als gevolg dat een groot gebied (vrij groot) eigenlijk permanent gedraineerd wordt en dit al meer dan 30-40 jaar. Het drainagewater wordt afgeleid via de sloot naast de autostrade. Een groot landbouwgebied en de natuurwaarden in het gebied ondervinden hiervan sterk nadeel (verdroging en de gevolgen hiervan). Onderzoek en in overleg met AWV kan gekeken worden of de drainerende werking kan gestopt worden. Kan dit bv. met de weg op de plek van doorbreking van de kleilaag op te hogen? Kunnen dergelijke werken gecombineerd worden met andere weginfrastructuurwerken die voorzien worden aan de Noord-Zuid? In eerste instantie is het wegnemen van de drainerende werking de grootste uitdaging. Het "drainagewater" loopt momenteel weg en wordt uiteindelijk naar de Dommel afgeleid. Dit is een stuk voedend voor de Dommel. Zeker in droge perioden is dit van belang.
Patrick S.
0 0
Log in om te stemmen
Verbeteren Eindergatloop.
Het is te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om de Eindergatloop meer open te leggen. Verder is de slechte waterkwaliteit van de Eindergatloop een aandachtspunt. Is de werking van het waterzuiveringsstation Lommel voldoende of kan dit verbeteren (voorzien van vierde trapsreiniging (fosfaat eruit te halen)) zodat de waterkwaliteit van de Eindergatloop kan verbeteren.
Patrick S.
0 0
Log in om te stemmen
Afkoppelingsproject Nolimpark
Met een gescheiden riolering op Nolimpark kan het hemelwater als zuiver water meer naar infiltratieplekken gebracht worden en wordt dit niet afgevoerd om bij eventuele overstortsituaties (dus samen met bedrijfs- en huishoudelijk afvalwater) in de Eindergatloop en zo in de Dommel terecht te komen. Te Nolimpark is er zandgrond dat het zuiver hemelwater perfect en zeer vlot kan infiltreren. Bij de nieuwe groenbuffer en de nieuwe ontwikkelingen heeft de gemeente wadi's aangelegd waarlangs het hemelwater (van wegenis en aangesloten verhardingen) voldoende tijd krijgt om te infiltreren.
Patrick S.
0 0
Log in om te stemmen
Sluizen plaatsen
Sluizen plaatsen in de Dommel, dan blijft het water ter plaatse, dus goed voor de bezinking van het grondwater. Het water laten stijgen met ongeveer 30 cm. Aan de openbare wateren geen water meer aftappen, want als iedere landbouwer water trekt, zal het waterpeil snel op nul staan en er is al zo weinig water, zeker bij droogte.
Annita V.
0 0
Log in om te stemmen
Herstel demping bovenloop Hoevenderloop en verdere loop, herstel poel in Weide Weyerstraat, verhoging grondwaterpeil omgeving Hoeven-Grote Hof, toevoer water Lindelse Schans
Het probleem van de lokale verdroging in Lindelhoeven heb ik al van voor november 2017 gemeld bij de overheid (onder andere ook de Vlaamse Milieu Maatschappij) Op 19/3/2018 heb ik het voorstel ook ingediend bij de voorbereiding van de nieuwe fusiegemeente Pelt. Ik kreeg 394 steunbetuigingen. Een subvoorstel voor een wandelpad, en verbinding met het wandelpad langs de andere beken in Pelt kreeg 152 duimpjes. Het probleem van de verdroging is ondertussen alleen maar groter geworden. Daarom breng ik het herstel van de bovenloop van de Hoevenderloop ook hier in als voorstel. Voor de volledige tekst zie de website van Participelt. De vraag hier is om de bovenloop van de Hoevenderloop terug te herstellen en terug te verbinden met de benedenloop en dus van de beek terug haar natuurlijk waterbuffer te maken (en ook het "visbestand" terug herstellen). Er zijn tegenwoordig veel meer technologische middelen om te zorgen dat er geen overlast/overstromingen ontstaat.
Jan E.
0 1
Log in om te stemmen
Het kanaal gebruiken tijdens droogte of overlast
Input Dommelforum /.
0 0
Log in om te stemmen
Vergunningen voor ideeën bij "ik"
Het voorzien van vergunning voor de ideeën die tijdens dit project aangebracht onder de categorie "Wateroverlast of droogte. Wat kan ik als inwoner zelf doen?"
Input Dommelforum /.
0 0
Log in om te stemmen
Nolimpark vergroenen
Input Dommelforum /.
0 0
Log in om te stemmen
Verplichting opleggen van regenwater(put) MET wc-aansluiting
Momenteel is enkel de put verplicht
Input Dommelforum /.
0 0
Log in om te stemmen
Waterbuffering onder landbouwgrond
Input Dommelforum /.
0 0
Log in om te stemmen
Steunmaatregelen voor privé waterbuffering
Input Dommelforum /.
0 0
Log in om te stemmen
Op gemeentegrond meer met waterdoorlatende tegels werken
Input Dommelforum /.
0 0
Log in om te stemmen