Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op facebook
Deel op twitter
Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems

Schapen begrazen het wachtbekken

Tot enige tijd geleden was er 's zondags op de BBC een programma te zien dat "A man and his dog" heette. Centraal daarin stonden mannen die met hun border collie een groepje schapen zo snel mogelijk binnen een kleine kraal moesten proberen te krijgen. Cruciaal daarbij was de border collie, die met fluitsignalen "gestuurd" werd. Border collies zijn verschrikkelijk intelligente honden - we kennen iemand wiens hond 125 verschillende bevelen uit elkaar wist te houden.
Sinds enkele dagen zijn er ook in het wachtbekken tussen het Herent en het Hezerke border collies te zien. Ze houden er een kleine kudde Kempische heideschapen in het oog. Die schapen worden iedere avond teruggebracht naar een weide die "wolfproof" is afgemaakt. Voor de verplaatsingen van en naar deze weide zijn de border collies onmisbaar.

De schapen worden door Benny Hendriks, in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij, ingezet voor een natuurlijke begrazing van de dijken van het wachtbekken. Die natuurlijke begrazing heeft een gunstige invloed op de biodiversiteit, maar het zal enkele jaren duren eer dat zichtbaar is. Er komen immers geen zware maaimachines meer aan te pas. Voorlopig lopen er 10 drachtige schapen; zodra die gelammerd hebben zal de kudde zich vanaf februari geleidelijk uitbreiden. De dijk van het wachtbekken blijft overigens open voor wandelaars; de schapen evolueren tussen een verplaatsbare draadafsluiting.

Bron: https://www.internetgazet.be/pelt/schapen-begrazen-het-wachtbekken.aspx

Deel op facebook
Deel op twitter