Sinds mensenheugenis worden zandzakken ("vaderlanderkes") als waterkering ingezet. Vroeger waren dat met zand gevulde jutezakjes. En dat vooral omwille van hun vlotte verwerkbaarheid, relatief lage kostprijs en de toch wel vrij goede resultaten die ermee bekomen werden bij wateroverlast in verschillende regio’s.
Jutezakken gaan snel rotten omwille van de minder goede kwaliteit en dan blijft het zand niet meer gebonden. Daarom wordt er gezocht naar alternatieven in kunststof. Ook hier zijn weer verschillende kwaliteiten op de markt. Sommige zakken zijn gevoelig voor UV-straling en gaan daaraan kapot.
Voor het arbeidsintensieve inzetten van zandzakken bestaan alternatieve systemen. Een aantal voorbeelden vind je op de website van de VMM terug.
18 partners ondertekenden het riviercontract van de Dommel. Hiermee engageren ze zich om samen aan de slag te gaan met maar liefst 46 acties voor de 4 thema’s: wateroverlast, droogte, waterkwaliteit en -beleving, verspreid over gemeente Pelt, Peer, Hechtel-Eksel en Lommel. Ontdek hier de overzichtskaart met de 46 acties.
29-01-2020 Binnen het LEADER-project ‘Van Landbouw tot Waterbouw’ trachten het agrobeheercentrum Eco² en de Bodemkundige Dienst van België samen met lokale [...] lees meer
07-01-2020 Op donderdag 23 januari 2020 ondertekent de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) namens de Vlaamse Overheid samen met de gemeenten Lommel, Peer, H [...] lees meer